Seo Uyumlu Makale Nedir?

seo uyumlu makale

Seo’yu (search engine optimization); arama motoru Google’un belirlediği kriterleri site ve içeriklerine uygulama çalışmaları olarak açıklayabiliriz. Bu çalışmalar, Google arama sonuçlarında site sıralamasını etkilemektedir. Seo’nun makale yazarlarını ilgilendiren kısmı ise; makale içeriklerini, Google kriterlerine uygun olarak hazırlamalarıdır. Yani, Seo (AMO) uyumlu makaleler yazmalarıdır.

Google’un belirlediği bu kriterler ise; sürekli güncellenmekte, değişmekte ve bazıları da bilinmemektedir. (Seo analistleri, Google kriterlerinin 200’e yakın olduğunu tahmin etmektedirler.) İşte bu yüzden %100 olarak Seo uyumlu makaleler hazırlanması zordur. (Bazı makale yazarları, pazarlama satış hilesiyle makalelerini %100 SEO uyumlu olarak hazırladığını iddia ederek ilgi çekmeye çalışmaktadırlar.) Ancak genel itibariyle kabul görmüş bazı kurallar Seo danışmanları tarafından belirlenmiştir. İşte bu kurallara, makale yazımında dikkat edilmesi gerekmektedir.

Seo Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

Seo uyumlu makale hazırlarken aşağıdaki maddelere dikkat edilmelidir. İşte belli başlı kabul görmüş o kriterler;

Başlık kriteri

  • Belirlenen anahtar kelime, makale başlığında geçmeli ve mümkünse direk anahtar kelime ile başlamalıdır.
  • Makale başlığı, en az 2 en fazla 5 kelime ve 66 karakter olmalıdır.
  • Makale sayfasının link yapısında (URL bağlantısı) anahtar kelime geçmelidir.*

Meta açıklama kriteri*

  • Meta Açıklama kısmında, anahtar kelime geçmeli ve mümkünse direk anahtar kelime ile başlamalıdır.*
  • Meta açıklama kısmında, açıklamanın kısa özeti en fazla 160 karakter olmalıdır.*

Meta açıklaması, içerik hakkında kısa özet veren alandır. Google arama sayfasında çıkan sonuçlarda resimde belirtilmiş alandır. Meta açıklamaya bir şey yazılmazsa, Google makalenin ilk 160 karakterini bu alana otomatik yansıtır. Ancak bu açıklama bölümüne farklı ve ilgi çekecek bir özet yazılmalıdır. Çünkü okurun, siteye girmeden önce ilk gördüğü yer burasıdır. Eğer açıklamada yazılan özet ilgisini çekerse, siteye girip makalenin tamamını okuyacaktır.

meta açıklama

İçerik Kriteri

  • Seo uyumlu makale içeriklerinde kelime uzunluğu, en az 300 kelime olmalıdır. (Son zamanlarda, 500 kelime ve üzeri olması dile getirilmektedir.)
  • Makale içeriğindeki anahtar kelime yoğunluğu, %1-8 aralığında olmasına dair fikirler mevcuttur. Bu konuda net bir oran söylenememekte. Bizim önerimiz %1-3 aralığı olacaktır. Yani 300 kelimelik makalede, en az 3 en fazla 9 anahtar kelime olmalıdır. (Fazlasını Google spam olarak algılayabilir ve siteyi cezalandırabilir.) Anahtar kelime yoğunluğu, makalede kullanılan anahtar kelime sayısıdır. Kelime yoğunluğu hesaplaması,

Makalede geçen anahtar kelime sayısı/makale kelime sayısı

formülüyle yapılmaktadır.

Anahtar kelime yoğunluğu hesaplamasında yapılan en büyük hata; sadece makale içerisinde geçen anahtar kelimelerin sayılmasıdır. Halbuki makalenin olduğu sayfa içinde bulunan tüm anahtar kelimelerde hesaplanmalıdır. (URL linki, sayfa başlığı, meta açıklaması, resim alt tagı, meta etiketlerinde bulunan anahtar kelimeler de hesaplamaya dahil edilmelidir.)*

    • Anahtar kelime kullanırken; eş anlamlıları, varyasyonları (farklı aramaları) ve ilgili uzun kuyruklu kelimeleri de (long tail keywords) anahtar kelime yerine kullanılabilir. Long tail keywords yani uzun kuyruklu kelimeler, üç ve üzeri kelime öbekli aramalardır. Örneğin; mide bulantısı ana kelimedir, mide bulantısı nedenleri kuyruklu kelimedir, mide bulantısı nasıl geçer uzun kuyruklu kelimedir. Bu tarz kelimeleri Google otomatik tamamlama aracı ve adwords kelime aracı ile bulabilirsiniz.
    • Anahtar kelime, makalenin ilk (ilk 50-100 kelime) ve son paragrafında (son 50-100 kelime) bulunmalıdır. Ayrıca mümkünse ilk ve son cümlede geçmelidir.
    • Makalede anahtar kelimeler kalın, eğik ve altı çizili olarak fazla abartılmaması şartıyla kullanılmalıdır.
    • alt başlıklarMakale içi alt başlıklar kullanılmalıdır. Makalede, önerilen üç alt başlık kullanılmalıdır. Makalede, h1 başlığı birden fazla kullanılmamalıdır. Diğer alt başlıklar birden fazla kullanılabilir. h1’den h6 tagına kadar sırasıyla kullanılmalıdır. Sıra atlanmamalıdır. Örneğin; h1 başlığından sonra eğer ikinci bir alt başlık kullanılacaksa h3 tagıyla kullanılmamalıdır. Ayrıca makale içi alt başlıklarda anahtar kelime geçmeli ve mümkünse direk anahtar kelime ile başlamalıdır.
    • Makalede konuyla alakalı en az bir resim görseli bulunmalı ve resim açıklama alt tagında anahtar kelime geçmelidir. Hatta resmin adı anahtar kelime olarak değiştirilmelidir.*

resim alt etiketi

  • Makalede anahtar kelimeye bir iç bir dış link verilmelidir. İç link, sitenin anahtar kelimeyle alakalı başka bir sayfasına yönlendirmedir. Dış link ise, anahtar kelimeyle ilgili otoriter ve resmi sitelere yönlendirme vermektir.*
  • Makalede özgünlük, imla hatası, yazım yanlışı, noktalama işaretlerine dikkat edilmelidir. (Makale Yazarken Nelere Dikkat Edilmelidir?)

Yukarıda sayılan kriterler genel olarak kabul görmüş maddelerdir. Makale yazarken, bu maddelerin hepsini uygulama zorunluluğu yoktur. Bu maddeleri uygulamakla, %100 Seo uyumlu makale hazırlanmış olduğunu düşünmemek gerekir. Yukarıda söylediğimiz gibi Google kriterleri sürekli yenilenmekte ve değişmektedir. Google mühendislerinin amacı, okuyucu için doğru ve faydalı içerikleri belirleyip bulmaktır. Bundan da anlaşıldığı üzere, okuyucu için kaliteli makale içerikleri hazırlamak her zaman en önemli kriter olmuştur.

* işaretli bölümleri, site sahipleri ve blog yazarları uygulamaktadır. Makale satışı yapan yazarlar, bu bölümleri uygulamayabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir