Makale İçerik Araştırması

içerik araştırmasıMakale yazarları, yazacağı konular hakkında bilgisi olsun ya da olmasın mutlaka araştırma yapmalıdırlar. Çünkü hazırlanacak makale; doğru, faydalı bilgi vermek ve özgün olmak zorundadır. Bu da yapılan detaylı araştırmalar sonrası oluşan bilgi birikiminin, yazar tarafından kendi özgün fikriyle harmanlanıp tekrar yazılmasıyla sağlanır. Kısaca yazım öncesi araştırmanın yazarlar için önemini şöyle formülize edebiliriz.

Kaliteli İçerik = %40 Yazım Öncesi Araştırma + %50 Yazım + %10 Yazım Sonrası Kontrol

Makale İçerik Araştırmaları Neye Göre Yapılır?

makale konu araştırması

İçerik araştırması yapılırken makalenin kategorisine, makale kelime uzunluğuna ve sipariş usulü çalışan yazarlar için de müşterilerin isteklerine göre araştırmalar yapılır.

Makalenin Kategorisine Göre Yapılan Araştırmalar

Hazırlanacak makalenin kategorisi, yapılacak araştırmaya yön verir. Öncelikle yazar, ne ile ilgili bir yazı yazacağını belirlemelidir. Eğer teknoloji, ekonomi, ticaret gibi teknik bilgiye ihtiyaç duyulacak bir konu hakkında makale yazılıyorsa, konu hakkındaki teknik bilgi ve terimler elde edilmelidir. Okuyucuya bilgi vermek istenirken, teknik terimlerle daha çok kafa karışıklığına sebep olunabilir. Bu nedenle; her terimin, ilk kullanılışında ne olduğu açıklanmalıdır. Yani yapılan araştırmayla elde edilen teknik bilgileri, anlaşılır hale getirmek için de bir araştırma yapılmalıdır.

Siyaset, politika, tarih, sağlık, biyografi gibi konularda makale hazırlanırken, kesin ve doğru bilgiler vermek çok önemlidir. Aslında bu durum, tüm bilgi gerektiren makaleler için de geçerlidir. Kullanılacak tek bir bilgi hatası, tüm makalenin güvenilirliğini sarsacaktır. Bu sebeple bilgi kaynaklarının güvenilir olduğundan emin olunmalıdır. Yazar, edinilen bilgileri başka kaynaklardaki bilgilerle karşılaştırmalı ve doğruluğunu teyit etmelidir.

En çok talep edilen makaleler; teknoloji, moda, dekorasyon, makyaj gibi konularda istenir. Çünkü bu konularda olabildiğince çok konu başlığı varken, trendler de sık sık değişir. Hazırlanacak makale ne kadar güncelse, o kadar fazla okunacaktır. Bu nedenle güncelliğinden emin olunan sitelerden bilgi toplanabilir. Ayrıca bu konularda hazırlanan makalelerde, görsellik de içerik kadar önemlidir. Yazıları özgün resimlerle desteklemek, makalenin daha çok etkili olmasını sağlar.

Makalenin Kelime Uzunluğuna Göre Yapılan Araştırmalar

Makaleler, 100 kelime, 400 kelime ya da daha fazla kelimede olabilir. Kelime sayısı, yapacağınız araştırmanın derinliği ile doğru orantılıdır. 100-200 kelimelik makaleler için, yüzeysel, detaya girmeyen bir araştırma yeterli olacaktır. Bu tarz kısa makalelerden istenen, aranan bilgiyi okuyucuya hemen vermektir.

araştırma yöntemleri

Ancak; 300-400 kelimeden uzun makaleler, derinlemesine bir araştırma ve bilgi gerektirir. Çünkü bu makalelerden beklenen, okuyucunun konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmasını sağlamaktır. Örneğin; makale yazarı, jeneratörler hakkında 1000 kelimelik bir makale yazacak. Öncelikle jeneratörün ne demek olduğunu, daha sonra hangi alanlarda kullanıldığını ve çeşitlerini araştırır, çeşitlerin arasındaki farkları, hangisinin nerelerde kullanıldığını, jeneratör üreten firmaları, jeneratör fiyatlarını, kullanıcı yorumlarını, yani kısaca jeneratör hakkında okuyucuların merak edebileceği her şeyi araştırır. Tüm bu araştırmaları yaptıktan sonra ise, yazar makalesini başlıklar halinde bölümler ve bu bilgileri okuyucusuna sunar.

Makale Alıcısının İsteklerine Göre Yapılan Araştırmalar

Sipariş usulü çalışan makale yazarları, makalelerini hazırladığı müşteri ya da sitenin içeriği doğrultusunda hazırlar. Yazardan konu hakkında belli şeylere dikkat edip yazması istenildiğinde; yazarın makale için yapacağı araştırma da o yönde olur. Örnek olarak, yazardan Mehmet Akif Ersoy’u anlatan bir makale istenirken; Mehmet Akif’in kim olduğundan çok, şairliği ve eserleri hakkında da bilgiler istenebilir.

Ayrıca müşteriler, yazardan makaleyi resmi, profesyonel, ciddi, eğlenceli, arkadaş yanlısı, gündelik konuşma gibi hitap şekilleriyle yazmasını da isteyebilirler. Ya da makalenin liste usulü ile, Seo uyumlu veya tanıtım şeklinde yazılmasını da isteyebilir. Bu talepler, yazarın başvuracağı kaynakları belirlemede çok önemlidir.

İyi bir Araştırma Yapmanın Teknikleri

araştırma

• Öncelikle ne hakkında ve nasıl bir makale hazırlanacağına karar verilmelidir.
• Daha sonra makalenin içerik planı çıkarılmalıdır. Yani tam olarak nelere değinileceği, ne kadar ayrıntı verileceği belirlenmelidir.
• Araştırma genelden, özele doğru olmalıdır. Herkesin bilmesi gereken genel bilgiler, öncelikli olarak araştırılmalı daha sonra makalenin içeriğine göre gerekliyse teknik detay bilgiler de araştırılmalıdır.
• Her bilgi, en az üç-dört farklı kaynaktan okunmalı ve doğruluğu teyit edilmelidir.
• Araştırma için en doğru bilgiyi verdiği düşünülen kaynak siteler belirlenmelidir. Ayrıca yabancı dil bilen yazarlar, konuyla ilgili bildikleri yabancı dilde de araştırma yapıp kaynaklarını çeşitlendirebilirler.
• Sipariş usulü çalışan yazarlar, makaleyi çabucak teslim etmek amacıyla araştırmasını yüzeysel bir şekilde yapmamalıdır. Yazar, makale teslim süresini belirlerken, yeterli bir araştırma yapabilecek süreyi de göz önünde bulundurmalıdır. Zaten detaylı ve doğru bir araştırmayla makale yazım süresi de hızlanacaktır.
• Araştırma yapılırken ne araştırılıyorsa ona yönelmelidir. Aranılan konularda uzun yazılara denk gelindiğinde yazının tümünü okumak yerine, gerekli kısımlar okunmalıdır. Böylece kısa sürede daha verimli bir araştırma yapılmış olunur.

Bu maddeler haricinde makale yazarken dikkat edilecek en önemli nokta, yazarın kendisini okurun yerine koyarak empati yapmasıdır. Bu sayede yazar, okuyucunun yazılacak konuyla ilgili neleri merak edeceğini, nelerin ilgisini çekeceğini anlar ve okuyucu için faydalı içerik oluşturur. Google ve site sahipleri, bu şekilde yazılan makalelere önem vermektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir