Özgün Makale Nedir?

Özgün Makale Nedir?

makale özgünlük kontrolüBir benzeri olmayan, yazarın tamamen kendi görüş ve düşüncelerini yazdığı makaleler, özgün olarak nitelendirilir. Google’da aratılan makale, birkaç sitede çıkıyorsa o makale özgün değildir. Yani kopyalanmıştır. Bu gibi durumlarda makaleyi ilk sitesine ekleyen avantajlıdır.

Google bir yazılım olduğu için cümlelerin anlam bozukluğu gibi durumlarını anlayamaz. Sadece daha önce yazılmış mı diye kelimeleri kontrol eder. Böylece o cümlelerin daha önce yazılıp yazılmadığını anlar ve kopya içerik barındıran siteleri zamanla cezalandırır. Google botlarının bu yetersiz taramasından yararlanan bazı kişiler, makalelerde ki kelimeleri eş anlamlarıyla değiştirerek özgünlük testini geçebilmektedir. Bu yönteme spinner yöntemi denilmektedir. Bu yönteme örnek vermek gerekirse;

Ali, kırmızı ve beyaz elmaları iki ayrı sepete koydu.
Ali, al ile ak elmaları iki farklı kaba koydu.

Cümleleri okunduğunda al ile ak elmaları kelimesinin anlam bozukluğu hemen fark edilmektedir. Bu makaleleri okuyanlar, makalenin anlam bozukluklarını fark etmekte ve bu yüzden makaleyi bitirmeden siteyi terk etmektedirler. Gün geçtikçe gelişen Google botları da, ziyaretçinin sitede kalma süresi, sitede ki hareketleri gibi verileri toplamaktadır. Bu topladığı veriler sayesinde, makale içeriğinin faydalı olup olmadığını belirlemekte ve özgünlük taramasındaki eksiklerini kapamaktadır.

Bir başka teknik ise, re-write tekniğidir. Daha önce yayınlanmış makaleleri bulup bu makalelerdeki cümleleri değiştirerek tekrar yazmaya re-write (yeniden yazma) yöntemi denir. Örneklendirecek olursak;

Ali, kırmızı ve beyaz elmaları iki ayrı sepete koydu.
Ayşe, yeşil ve kırmızı erikleri üç farklı sepete koydu.

makale özgünlük kontrolü

Görüldüğü üzere farklı bir cümle ortaya çıkmış oldu. Re-write yöntemi makale yazarlarının sık kullandığı tekniktir. Yazarlar, re-write tekniğiyle yazım öncesi araştırmalarında, buldukları birkaç farklı kaynağı okuyup aynı konuyu kendi düşünceleriyle farklı bir şekilde yeniden yazmaktadırlar. Bu doğru tekniktir. Ancak re-write yönteminde de işin kolayına kaçan kişiler, buldukları kaynak sitelerden yazıları alıp makaleleri birkaç cümle değişikliğiyle yazmaktadırlar. Bu da farklı anlam kaymalarına neden olmaktadır.

Özetle; aynı makale üzerinde yapılacak değişikliklerle uğraşmak yerine, bu makaleleri okuyup daha sonra da kendi düşünceleriyle yazmak daha faydalı ve özgün olacaktır. Yukarıda işin kolayına kaçmak için yapılan tekniklerle, makalelerde özgünlük sağlanır ancak bu makaleler, okuyucu odaklı olmayacağı için içerik faydasız olacaktır. Bu yüzden yazarın, kendi fikir ve düşünceleriyle yazdığı makaleler her zaman özgün, kaliteli ve okuyucu odaklı olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir